Food Inspiration Pioneers: waste is geweest!

  • 14 maart 2018

Food Inspiration Pioneers is een netwerk van ruim 400 innovatieve en nieuwsgierige food-professionals; ondernemers, managers, chefs, foodies, journalisten en marketeers. Digitaal Restaurant & Flipdish zijn aangesloten op deze groep, waarbij het vinden en delen van kennis en inspiratie het doel is. Afgelopen maandag 12 maart kwam de groep weer samen, en dat leverde een bijzondere middag op. Een middag die geheel in het teken stond van food waste.

Talkin’ trash

Food waste? Jazeker. Geen sexy, maar wel een zeer noodzakelijk onderwerp: alleen al in Nederland gooien we jaarlijks minstens 5 miljard euro weg aan voedsel.  Wereldwijd praten we zelfs over een bedrag van 550 miljard. En het ergste… vaak mankeert er niks aan dit voedsel! Ongelooflijk om je te bedenken dat in een wereld waar bijna een miljard mensen dagelijks honger lijdt, maar liefst 1/3 van al ons voedsel wordt verspild. Dat is niet iets om trots op te zijn, en het is daarom ook niet verwonderlijk dat praten over voedselverspilling vaak nog taboe is. En precies daarom opent Food inspiration wél de discussie. Zodat we met z’n allen na kunnen denken over een oplossing. Voedselverspilling vindt namelijk binnen de gehele productieketen plaats. Zowel consumenten als supermarkten en horeca kunnen stappen zetten om voedselverspilling terug te dringen. Hoe? In de Verspillingsfabriek te Veghel deden we Inspiratie, tips en ideeën op tijdens workshops van verschillende sprekers.

Graag delen wij enkele van de bijzondere, briljante en creatieve ideeën die we voorbij hebben zien en horen komen. Doe er als horecaondernemer je voordeel mee!

1.    Podium van de dag: samen sterk in de Verspillingsfabriek

De Verspillingsfabriek is een initiatief van ondernemer Bob Hutten, die de vele voedselverspilling niet langer kon aanzien en op zoek ging naar een manier om reststromen vanuit de voedingsindustrie een nieuwe, nuttige bestemming te geven. Hutten legde de hand op een 'verspild' fabriekspand in Veghel en liet het inrichten met koel- en productieruimtes en ging de uitdaging aan. Inmiddels is er een netwerk opgebouwd met vele partners en vormt de Verspillingsfabriek vandaag met recht het podium van ons evenement: hier worden voedsel dat eerder bestemd was als menselijk voedsel herbestemd als menselijk voedsel. Wat er wordt gefabriceerd? Soepen, sauzen, ragouts, compotes en maaltijdcomponenten van zogenaamd ‘waardeloze’ producten. Producten die worden afgedankt omdat ze te klein, misvormd of verkeerd gelabeld zijn. Deze ‘afdankertjes’ vormen hier de basis van gezonde producten zonder conserveringsmiddelen en onnatuurlijke E-nummers. 1 en 1 is 2, toch?! En het allerleukste: hier wordt écht samengewerkt tegen voedselverspilling. Van Universiteiten tot studenten tot mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt: iedereen wordt hier betrokken bij het circulair ondernemen!

IMG_0194.JPG#asset:1277

2.    Instock: voedselverspilling letterlijk en figuurlijk op de kaart

Instock bestaat uit een groot team van enthousiaste mensen met één duidelijke overeenkomt: ze houden van eten… En niet van verspilling! Daarom zet Instock voedselverspilling op hun – inmiddels – drie restaurants letterlijk op de kaart: hier maken ze van onverkochte producten van plaatselijke Albert Heijns iedere dag weer een verrassend menu. En dat is nog niet alles. Ook experimenteren ze met diverse producten gemaakt van ‘overtollig’ voedsel. Wat dacht je van pieper of bammetjes bier? Inderdaad: brood en aardappelen redden door een biertje te drinken: wie wil dat nou niet?!

En dat is nog niet alles. Instock deelt graag haar kennis. Ze publiceerden het kookboek ‘Instock cooking’ en organiseren met regelmatig workshops om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil jij als horecaondernemer net als Instock koken met reststromen? Dat kan! In 2017 opende Instock het Food Rescue Center. Kijk maar even mee!

3.    Oma’s soep: maak van een bedreiging een kans

Oma’s soep is typisch zo’n initiatief dat van een bedreiging een kans weet te maken. Niet alleen een kans om voedselverspilling tegen te gaan – hier worden namelijk soepen gemaakt van overgebleven groenten van supermarkten – maar ook een kans om op een andere manier een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Deze heerlijke soepen worden namelijk gemaakt door eenzame ouderen in omringende buurthuizen. Een gezonde, verse soep, waarbij overgebleven groenten worden gered en die eenzaamheid tegengaat: op een leuke en creatieve manier maatschappelijk verantwoord ondernemen hoeft dus helemaal niet zo moeilijk te zijn. Bij oma’s soep wordt bewezen dat iedereen met energie en een goede wil het kan!

IMG_0193.JPG#asset:1279

Kort samengevat kunnen we zeggen dat voedselverspilling verminderen makkelijk is, goed voor je portemonnee, voor het milieu, en de sociale cohesie. Tijd om de handen uit de mouwen te steken dus! 

Wat doe jij als horecaondernemer om voedselverspilling tegen te gaan?


Leuk om te lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Vandaag nog uw restaurant online

Ga vandaag nog aan de slag! Neem contact met ons op dan zorgen wij voor een passende oplossing voor uw restaurant.


Maak een afspraak